persides_0

Πολύ συχνά κοιτώντας το νυχτερινό ουρανό βλέπουμε «ένα αστέρι να πέφτει»! Τι σημαίνει όμως πραγματικά αυτό; Είναι αληθινό αστέρι που πέφτει;

Ένα αστέρι που πέφτει ή αλλιώς ένα μετέωρο είναι ένα υπέροχο θέαμα. Συνήθως παρατηρείται αιφνιδίως και είναι μία λάμψη στο νυχτερινό ουρανό. Ονομάστηκε μετέωρο γιατί αρχικά πιστευόταν ότι είναι ένα ατμοσφαιρικό φαινόμενο, το οποίο προκαλείται από αραιό σύννεφο το οποίο κινείται πολύ γρήγορα.

Ένας διάττοντας αστέρας είναι το αποτέλεσμα ενός μετεωροειδή που μπαίνει στην ατμόσφαιρα της Γης με μεγάλη ταχύτητα.  Και τι είναι ένας μετεωροειδής; Μετεωροειδής είναι στην πραγματικότητα ένα πολύ μικρό κομμάτι ύλης στο διάστημα. Το Ηλιακό μας Σύστημα είναι γεμάτο μετεωροειδείς. Πολλοί από αυτούς είναι κομμάτια βράχων που έχουν αποκοπεί από αστεροειδείς ενώ άλλοι προέρχονται από την ουρά κομητών.

Κάθε μετεωροειδής έχει μία τροχιά γύρω από τον Ήλιο. Καθώς ταξιδεύει η τροχιά του μπορεί να διασταυρωθεί με την τροχιά της Γης και τότε εισέρχεται στην ατμόσφαιρά της προκαλώντας αυτό το εντυπωσιακό θέαμα.

Η λάμψη που εμφανίζεται εξαιτίας της μεγάλης ταχύτητάς του είναι αυτό που ονομάζεται διάττων αστέρας. Κάποιοι μετεωροειδείς επιβιώνουν κατά την είσοδό τους στην ατμόσφαιρα και πέφτουν στο έδαφος. Κάθε τέτοιο κομμάτι που φτάνει στην επιφάνεια της Γης ονομάζεται μετεωρίτης.

imagesdatafiles166401

Οι μετεωρίτες ποικίλλουν σε σχήμα, μέγεθος και σύνθεση. Υπάρχουν τρεις τύποι μετεωριτών ανάλογα με τη σύνθεσή τους:

  • οι πετρώδεις
  • οι σιδηρούχοι, που αποτελούνται από ένα μείγμα νικελίου – σιδήρου, και
  • οι πετρώδεις σιδηρούχοι, που αποτελεί ένα μείγμα των δύο παραπάνω κατηγοριών

Μία ακόμη περίπτωση είναι ένας λαμπρός διάττων αστέρας να σπάσει σε θραύσματα. Τότε ονομάζεται βολίδα και συνήθως καταλήγει σε μια βροχή από μετεωρίτες στο έδαφος.

9D208C36F608A44E795CF815C5B571CC

Ένα πολύ εντυπωσιακό φαινόμενο του νυχτερινού ουρανού είναι η βροχή διαττόντων. Ένα τέτοιο φαινόμενο προκαλείται όταν η Γη διέρχεται μέσα από σμήνη σωματιδίων σκόνης. Αυτά τα σωματίδια προέρχονται από τις ουρές κομητών που εξαχνώνονται μερικώς όταν πλησιάζουν τον Ήλιο. Έτσι τα πιο μεγάλα σωματίδια εισέρχονται στην ατμόσφαιρα της Γης και φαίνονται σαν διάττοντες που προέρχονται από το ίδιο μέρος στον ουρανό.

a_ximeromata_tis_kyriakis_mia_apo_tis_pio_theamatikes_vrohes_diattonton_asteron

Οι βροχές διαττόντων παίρνουν το όνομά τους από τον αστερισμό από τον οποίο φαίνεται να προέρχονται και συνήθως παρατηρούνται την ίδια εποχή κάθε χρόνο. Για παράδειγμα οι Λεοντίδες το Νοέμβριο, οι Διδυμίδες το Δεκέμβριο, οι Ήτα Υδροχοϊδες το Μάιο και η πιο γνωστή βροχή διαττόντων, οι Περσείδες τον Αύγουστο.

Όλοι, λοιπόν, οι λάτρεις του νυστερινού ουρανού στις 22 Οκτωβρίου μπορείτε να βρείτε ένα σημείο μακριά από έντονα φώτα και να απολαύσετε, καιρού επιτρέποντος, τις Ωριωνίδες που τότε θα φτάσουν στο μέγιστό τους, με περίπου 10-20 διάττοντες την ώρα! Και καθώς θα «πέφτει ένα αστέρι» κάντε και μία ευχή! Ποιος ξέρει, μπορεί και να βγει…

Σέβη Καραμπότσιου